Om øen Hydra

Hydra - eller Ìdra, som det udtales på græsk - er en del af de Saroniske øer, som ligger forholdsvis tæt på Athen og fastlandet. Man kan se til Peloponnes fra Hydra. Der er ca. 2500 fastboende på øen, som er aflang i form, bjergrig, og på ca. 48 kvadratkilometer, hvoraf dog kun en lille del er beboet.

Hydra er ganske særlig ved, at øen er totalfredet og biler, cykler og scootere er forbudt. Så trafiklarm i almindelig forstand findes ikke. Jo - kommunen har et par skraldebiler og der findes en ambulance. Men ellers er en taxa enten en båd eller et muldyr ! Idyl, ro og skønhed findes til overflod på øen. 

Navnet "Hydra" relaterer til vand, og stammer fra de mange kildevæld, som tidligere fandtes på øen, ligesom der flere steder findes gamle akvædukter til bortledning af vand. I dag er øen "tørret" ud. I mange år blev ferskvand til drikke og husholdning fragtet fra fastlandet til øen dagligt, men siden 2014 har øen haft et havvands-renseanlæg, hvilket har forbedret vandkvaliteten betydeligt. 

Hvad oplever man på Hydra

Hvad oplever man ikke på Hydra

Historisk set var Hydra beboet af hyrder. Øen var tidligere dækket af skov, men flere skovbrande, også i nyere tid, senest i juli 2007, har gjort et stort indhug på den grønne vækst. I det 15. århundrede blev øen beboet af mennesker, som flygtede fra den tyrkiske besættelsesmagt. I de 400 år, hvor Grækenland var besat af Tyrkiet (frem tl 1821), forblev Hydra i stor udstrækning selvstændig, og med sine skibsbygger- og søfartstraditioner spillede øen en vigtig rolle i befrielseskrigen. Dette fejres stadig på øen hvert år - den sidste weekend i juni, Kaptajn Miaoulis - festival. Er man historisk interesseret, er et besøg på øens lokale museum en god idé, enten formiddag eller mellem kl. 18-20. Det ligger ved havne-indsejlingen ved siden af det nuværende søofficers-akademi.

Hydra er totalt fredet af den græske stat - dvs. ikke kun enkelt huse, men hele øen. Biler, scootere og endda cykler er derfor forbudt. Eneste undtagelse er de kommunale skraldebiler. Alle huse er opført i traditionel Hydra-stil, der er brosten i gaderne, og selv nybyggerier skal overholde strenge regler. Swimmingpools er f.eks. også forbudte, omend nogle har omgået denne regel.

Muldyr-drivere og bådtaxaer er derfor de mest benyttede transport-midler, og naturligvis går man meget. Skal man have ny vaskemaskine, sejles den med båd fra Athen til Hydra's havnefront, og herfra læsses den på ryggen af et muldyr og transporteres op til huset. Ny-anskaffelser, reparationer osv. kræver derfor lidt logistik og planlægning.

Man lever primært af turisme, sekundært af fiskeri. Der er et velfungerende lokalsamfund med skole, gymnasium, læger, tandlæger, hospital, rådhus, flere banker, mange håndværkere, osv.

Øen besøges af tusindvis af turister, heraf er ca. halvdelen græske. Der findes ikke charterturisme, og man kan ikke tale skandinavisk til tjeneren. Alle europæiske lande, USA, Japan, Kina er repræsenteret blandt Hydra's turister. Sejlfolk, kunstnere, arkitektonisk interesserede, endagsturister og personer, som nyder Hydra's skønhed, ro og idyl. Læs mere om forskellige kunstneres oplevelse af Hydra på dette link:

http://www.hydratimes.com/

Mange kendte personer har besøgt Hydra, statsoverhoveder, kongelige, skuespillere, osv. Den danske dronning Margrethe og Prins Henrik og det norske kronprinsepar besøgte øen i privat regi, da den græske (prins) Nikolaos blev gift på naboøen Spetses i 2010. De kunne gå uforstyrret på Hydra, det har de sikkert nydt ! En af dem, som vender tilbage er Leonard Cohen, han har ejet et hus i fiskerlejet Kaminia siden 1960 og boede i en årrække på øen. Læs om Leonard Cohens egen beskrivelse og fotos fra Hydra på dette link:

http://www.leonardcohenfiles.com/hydra2.html

Havnefronten i hovedbyen Hydra er et skønt leben af lokale og turister, caféer og tavernaer. Efter kl. 17, når endagsturisterne forlader øen, sænker der sig en dejlig ro og afslappethed over havnen. Bevæger man sig væk fra havnen, føler man, at tiden står stille i de små gader. Der er mange butikker på øen, både traditionelle turist-butikker, tøj, guld- og sølvbutikker - flere med unika, og små specialbutikker med brugskunst, malerier og keramik.

Foruden hovedbyen Hydra finder der 3-4 små fiskerlejer med tilhørende strande. Miramare (Mandraki Bay), Kaminia, Vlichos og længere væk småstrande som ligger endnu mere isolerede og fredfyldte.Fiskerlejerne, som man enten kan gå eller sejle til, er små tidslommer, hvor tiden står stille, og dagen bruges på stranden, vandreture eller tavernaer med skøn udsigt og tæt på havet.

Hydra har gode muligheder for vandreture i bjergene, man kan besøge nonne- og munkeklostre. Der er dog ikke asfalterede veje, det er mange steder æsel- og muldyrstier med løse sten, så gode vandresko anbefales. Man kan gå til den anden side af øen, til området ved Klimaki, det tager ca. 3 timer. Udsigten er fantastisk. I gamle dage boede og levede flere familier her, de var selvforsynende, og solgte oliven, olivenolie og svampe fra havet. Se vandreturene på dette kort: http://www.hydra.com.gr/trekking/?lang=en.

Hydra har mange barer, tavernaer og restauranter i forskellige prisklasser. Nogle ligger i total ubemærkethed, andre midt i havnens mylder ved siden af fortovscaféerne. De fleste barer spiller græsk musik, og kun enkelte engelsk/amerikansk musik. Det kulinariske niveau er højt sammenlignet med mange andre turistdestinationer i Grækenland - her oplever man ægte græsk bondekøkken, og et bredt udvalg af retter. Det skyldes den høje andel af græske turister på øen. (Ja, beklager, men grækerne sørger ofte for det bedste til dem selv). Se vores anbefaling af gode restauranter her.   

Hydra tilbyder total ro og afslapning, ægte græsk idyl, det gode græske køkken og en skønhed, som er svær at finde magen til. Hydra er for folk, som kan aktivere sig selv eller modsat, som ønsker total afslapning og afstressning. Det er en fordel at være godt til bens. Børn kan færdes frit og trygt, man skal ikke være nervøs for biler og scootere, men blot gå til side, når et tungtlastet muldyr passerer gaden !

Læs mere om Hydra på dette danske site: www.gratisrejseguider.dk/graekenland 

Skovbrand på Hydra

I juli 2007 oplevede Hydra den værste skovbrand i 20 år. Store områder af bjergene og enkelte huse blev opslugt af flammerne. Ingen døde heldigvis. VillaHydra's beboere var tæt på at blive evakuerede. Brandslukningen var næsten umulig. Temperaturen i de dage var omkring 42 grader, det blæste kraftigt, og da Hydra ikke har vej rundt om øen, kunne de brandslukningskøretøjer, som blev sejlet til Hydra fra Poros, ikke komme længere end til VillaHydra. Om natten gik 25-30 mænd "bevæbnet" med skovle ud i mørket op mod flammerne, men det var begrænset hvad de kunne gøre. Vandflyvere fløj lavt over Hydra i flere dage, især kæmpede de for at redde nonneklosteret Agia Triada, som ses mod nord fra VillaHydra. Heldigvis gik flammerne uden om klosteret. Store grønne områder blev sorte og afsvedne, og det tager år før de igen bliver grønne. I dag er der ny, grøn bevoksning de fleste steder, og Hydra har nu fået sin egen brandbil (men ikke flere veje..)